Chocoladenieuws – Berichten

Geschiedenis van de chocolade – Jacques Chocolade

Een link naar: http://www.chocojacques.be/nl/geschiedenis

Top 6 alarmerende bijwerkingen

⦁ Cacao bevat tannines. Tannine bindt zich aan ijzer en eiwitten, wat ten koste gaat van de ijzerabsorptie, van de eiwitbeschikbaarheid en van bepaalde goede bacteriën in het menselijk lichaam, waaronder de darmflora. Daarnaast verkleurt tannine de tanden.
⦁ Chocola bevat oxaalzuur dat zich bindt aan calcium; hierdoor wordt ‘kalk’ slecht opgenomen door het lichaam. Een ‘mineralenrover’ dus.
⦁ Cacaobonen bevatten theobromine, een stof die in grote hoeveelheden (en indirect) DNA kan beschadigen.
⦁ Chocolade werkt licht verslavend door de combinatie van onder meer: theobromine, anandamide, cafeïne, tryptofaan, theophylline, ocotpramine, ethylamine en isobutylamine.
⦁ Chocola kan negatief uitwerken op reuma(patiënten).
⦁ Cacao is erg belastend voor de lever

Chocolade is goed voor je hart

Volgens een duitse studie zouden de flavonelen in cacao een
positief effect hebben op de bloeddruk en hartkwalen. Helaas geldt dit enkel bij een hoeveelheid van 7,5 gram zwarte chocolade per dag. Maar de cijfers zijn wel sterk. Mensen die elke dag een reep chocolade eten hebben 22% minder kans om een beroerte te krijgen. De volgende keer als je een eitje naar binnen speelt kan je dus het schuldgevoel vaarwel zeggen.

Witte chocolade is een dikmaker
Witte chocolade bevat cacaoboter

Anders dan bruine chocolade bevat witte chocolade geen cacaomassa, die zorgt voor het cacaoaroma en de cacaosmaak die zo kenmerkend zijn voor echte chocolade.


Witte chocolade bevat cacao in de vorm van cacaoboter, die gewonnen wordt uit cacaobonen. Cacaoboter is de vetstof die ervoor zorgt dat witte chocola makkelijk smelt op de tong. Aan witte chocolade worden ook extra suikers toegevoegd.


Het is dan ook logisch dat de boter en de suiker geen goeie zaak zijn voor onze lijn.


Witte chocolade bevat doorgaans:


± 20% cacaoboter (vaak meer) ± 14% melkpoeder ± 55% suiker ± 11% vanille, kleur-, geur- en smaakstoffen.

Recept om tot rust te komen

Gezond drankje


Het recept voor onze warme cacaodrank is gezond, bevat geen suiker, maar wel gezonde vetten en voedingstoffen.

cacaodrank van rauwe chocolade
Zo bevat deze drank magnesium, een mineraal wat helpt bij de ontspanning van spieren en zenuwen. De specerijen in dit recept (kardemom, kaneel en nootmuskaat) geven de drank niet alleen meer pit, ze zitten vol antioxidanten en reduceren angstgevoelens en stress. Kortom dit is het recept voor een heerlijke drank voor het slapen gaan of gewoon voor een momentje om even helemaal tot rust te komen.

Recept cacaodrank Ingrediënten:

1 kop amandelmelk

1eetlepel rauwe cacao

1 theelepel kaneel

1 theelepel ghee (=geklaarde boter, of neem ongezouten grasboter)

1 theelepel kokosolie

Snufje nootmuskaat

¼ theelepel kardamom

1 eetlepel collageen poeder

1 theelepel vanille extract

Bereiding:

Verhit de amandelmelk in een pannetje tot het aan de kook raakt. Voeg dan de overige ingrediënten toe en roer het goed. Schenk het in een beker en geniet van je heerlijke cacaodrank.


Cacaoboom ouder dan gedacht

Chocoladeliefhebbers, spits uw oren. De cacaoboom is ouder dan werd aangenomen en dit zou de chocoladeproductie ten goede kunnen komen.


Er wordt al een tijdje gevreesd voor de toekomst van chocolade. De gecultiveerde bomen die de lekkernij produceren zouden genetisch gezien niet divers genoeg zijn. Een ziekte zou een hele populatie de das om kunnen doen, want weinige zijn in staat zich te weren. Maar deze angst wordt door een nieuwe studie enigszins weggenomen. De cacaoboom (Theobroma cacao) zou veel ouder zijn dan gedacht en meer tijd hebben gehad om genetische diversiteit te creëren.

Voorheen werd gedacht dat het geslacht Theobroma 5 miljoen jaar geleden pas afsplitste van zijn ‘neef’ Herrania, die geen cacaobonen produceert. Deze aanname was gebaseerd op geologische gebeurtenissen. In het nieuwe onderzoek werd gekozen voor een andere methode: het DNA van de twee geslachten werd doorgespit. Hieruit konden de wetenschappers opmaken dat de afsplitsing zo’n 12,7 miljoen jaar geleden al plaatsvond en dat de soort Theobroma cacao 9,9 miljoen jaar geleden ontstond.

“Na tien miljoen jaar evolutie, hoeven we niet verrast te zijn als er een grote variatie binnen de soort is”, vertelt hoofdonderzoeker James E. Richardson in een persbericht.
“Sommige van deze bomen zouden beter bestand zijn tegen ziektes en (chocoladeliefhebbers, opgelet! – red.) zouden nieuwe smaken kunnen onthullen.” Dat klinkt als muziek in onze oren.

Opening chocoladebar in Kortrijk

Het is zover! Al maanden geleden werd aangekondigd dat Kortrijk zijn eigen chocoladebar zou krijgen. Concurrenten hebben geprobeerd om de zaak tegen te houden maar gelukkig is het niet gelukt. In de chocoladebar kan je genieten van chocolademelk, chocoladefondue’s en chocolade gebakjes. Op de menukaart zal regelmatig nieuwigheden genoteerd worden zodat een bezoekje interessant blijft voor de chocoladeliefhebber.

Klik hier om op de site terecht te komen.

Neuhaus is hofleverancier

Vorige week werden de nieuwe hofleveranciers voorgesteld aan de pers. Neuhaus mag het komende jaar de koninklijke familie en zijn gasten verwennen met de lekkerste chocolade van eigen bodem.
Neuhaus, de uitvinder van de praline, staat sinds 1857 symbool voor superieure kwaliteit en tijdloze klasse. De meesterchocolatier creëert uiterst verfijnde pralines, met ingrediënten van de hoogste kwaliteit, die getuigen van puur vakmanschap en liefde voor het vak. Sinds Jean Neuhaus zijn eerste winkel opende in de prestigieuze Koninginnegalerij in Brussel heeft Neuhaus de hele wereld weten te veroveren met zijn exclusieve pralines en luxueuze geschenkverpakkingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *